Bjelorusija: KGB zatvorila sindikalne lidere


Državna služba bezbjednosti KGB zatvorila najmanje četrnaest lidera i zvaničnika nezavisnog sindikalnog pokreta u Bjelorusiji.

Uhapšeni su Aleksandr Yarashuk, predsjednik MKS članice BKDP; Sergey Antusevich, BKDP zamjenik predsjednika; Aleksandr Bukhvostov, predsjednik sindikata metalnih radnika SPM; i Nikolay Sharakh, predsjednik samostalnih sindikata Bjelorusije SPB. Privatni domovi i uredi sindikalnih lidera su bili predmet intenzivnih pretresa, uključujući i njihovih računara i drugih elektroničkih uređaja, sindikalne opreme, čak i knjiga.
Napadi na BKDP i njihove članove su posljednji u dugom nizu represivnih akcija koje su poduzete protiv njih. U martu, MOR Komitet o slobodi udruživanja je oštro kritizirao vladu zbog neprestanog propuštanja da se provedu ključne preporuke Istražen komisije MOR-a iz 2004. godine. Izvjestan broj predstavnika sindikata, koji su tokom prethodnih godina davali svoje iskaze MOR-u o stanju u Bjelorusiji su među uhapšenima. MKS je obavijestio MOR o ovim posljednjim svirepim događajima.
Sharan Burrow, MKS generalni sekretar, je rekla „ovo su samo novi primjeri kontinuirane antisindikalne kampanje koju provodi Lukašenkov režim i predstavlja reakciju na hrabrost nezavisnih sindikata da kritiziraju Lukašenka i njegovu vladu zbog aktivne podrške invaziji ruskog predsjednika Putina na Ukrajinu. Pozivamo na trenutno puštanje na slobodu, povrat svih oduzetih predmeta njihovim zakonitim vlasnicima i zaustavljanje uznemiravanja i zlostavljanja organizacije BKDP, njenog rukovodstva i članica.”

MKS