Izvještaj Deutsche Telekoma o socijalnoj odgovornosti prikriva napade na američke sindikate

Godišnji Korporativni izvještaj Deutsche Telekoma o socijalnoj odgovornosti, objavljen juče, krije istinu o agresivnoj antisindikalnoj kampanji kompanije u radu T-Mobile USA, te na taj način obezvrjeđuje svoju tvrdnju o vodstvu u oblasti socijalne odgovornosti. Izvještaj pominje obavezu Deutsche Telekoma prema MOR, OECD i standardima UN Global Compact, ali ne pominje probleme s kojima se suočava radna snaga u Americi, u kojoj kompanija nastoji osporiti članstvo u sindikatima.

"Njemačka je bila snažan glas u korist MOR standarda na sastanku G20 i drugim mjestima, ali ovdje imamo kompaniju u kojoj je Njemačka vlada dominantan dioničar, a aktivno i namjerno krši ova ista prava u svojim inostranim podružnicama" kaže Generalni sekretar MKS, Sharan Burrow.

Uprava T-Mobile USA, uz podršku njemačke firme osnivača, angažirala je pravnike specijaliste za antisidnikalno djelovanje kako bi spriječili uposlenike da dobiju reprezentativnost Radnika u komunikacijama iz Afrike. Internet stranica jedne od kompanija otvoreno zastupa “izbjegavanje sindikata” kao jednu od svojih specijalnosti, navodeći T Mobile kao "kijenta koga redovno zastupa".

Kompanija je pokrenula niz pravnih taktika radi odgode i frustriranja izbornih procesa u Američkom nacionalnom odboru za radne odnose, umjesto da prihvate želju radnika za reprezentativnošću radnika kako to predviđa američki zakon. Grupa radnika u Connecticutu i New Yorku nedavno su pokušali prisustvovati sastanku u organizaciji uprave kako bi nagovorili "prisutne" da promijene mnišljenje i pridruže se suindikatima. Nastojanja CWA da zajedno sa upravom T-Mobile olakšaju antisindikalne kampanje još uvijek nisu dali rezultate, kao ni razgovori sa njemačkom firmom osnivačem.

"Bio sam sa radnicima T-Mobile USA na Long Islandu kada su potpisivali svoje sindikalne pristupnice," rekao Generalni sekretar UNI Philip Jennings. "Da su ovi radnici u Njemačkoj, automatski bi postali članovi sindikata, ali uprava T-Mobile USA je pokrenula brutalnu kampanju zastrašivanja da odstrani sindikate sa radnih mjesta, te da preplaši radnike kako se ne bi borili za svoja prava."
Reprezentativnost sindikata u Americi je formalna samo ako većina radnika na nekom specifičnom radnom mjestu naznače da tako žele. Kompanije tada mogu dobrovoljno priznati sindikat, ili insistirati na tajnom glasanju koji nadgleda Nacionalni odbor za radne odnose. Odbor je nedavno objavio planove da usmjeri procedure kako bi se zaobišla praksa taktika koje koristi T-Mobile.

"T-Mobile koristi manevre za odgađanje priznanja sindikata, čime daje svojim stručnjaicma za razbijanje sindikata vremena da preplaše radnike kako bi ostali izvan sindikata. Deutsche Telekom poštuije pristojan broj radničkih prava u Njemačkoj, ali podržava kršenje međunarodnih standarda slobode udruživanja koju vodi njena američka podružnica. Mi ipak očekujemo više od značajnih globalnih aktera," rekla je Burrow.

UNI Global Union, globalni sindikati radnika u privatnom sektoru usluga i MKS pridružili su se CWA, Njemačkom sidnikatu ver.di i drugim sindikatima širom svijeta da zastupaju radnike T-Mobile čime nastoje osigurati poštivanje da kompanija osnivač Deutsche Telekom poštuje radnička prava svude u svijetu gdje posluje.

Za više informacija:
www.weexpectbetter.org

MKS zastupa 175 miliona radnika u 151 zemlji i teritoriji i 305 nacionalnih članica.

Za više informacija, kontaktirajte Pres službu MKS na: +32 2 224 0204 ili +32 476 621 018.