ITUC logo Pan-European Regional Council Pan European Regional Council

“Jačanje snage radnih žena i umrežavanje u zemljama Zapadnog Balkana”

29 October 2013: Uslovi radnih žena i prisustvo žena u sindikalnim organizacijama u zemljama Zapadnog Balkana bili su tema završne konferencije projekta “Jačanje snage radnih žena i umrežavanje u zemljama Zapadnog Balkana” koja se održala u Sarajevu 11. oktobra 2013. godine, na kojoj su učestvovali predstavnici sindikalnih organizacija iz svih zemalja u regionu.

Različiti oblici kršenja i diskriminacija svakodnevno utiču na rad žena, a posebno u ovoj oblasti Evrope izvjesni ekonomski i socijalni uslovi mogu dalje jačati razlike u odnosu između muškaraca i žena; nadalje, vidimo da su sektori u kojima su žene dominantna radna snaga najugroženiji i nisu dobro plaćeni. Različita pitanja za različite izazove u regionu, ali i ogromne sličnosti o kojima možemo zajedno razgovarati i sa njima se upoznati kako bi pronašli zajednički pristup i bili reprezentativniji.

Projekat je ojačao mrežu u kojoj su se razmjenjivale informacije predstavnika komiteta žena u nastojanju da pronađu najbolje prakse, rješenja i zajedničke strategije. Završna konferencija je omogućila predstavnicima sindikata da posvete pažnju različitim pitanjima vezanim za žensku radnu snagu u regionu, te da obavijeste učesnike o situaciji u zemljama u kojima se mijenja zakonski okvir. Osim toga, regionalna mreža omogućava dobru vidljivost predstavnicima žena i otvara novi pristup u rješavanju problema žena.

Sindikati su sa svojom ciljevima glavni učesnik u procesu zaštite prava žena; osiguravaju jednake ekonomske uslove i jesu dio društva koji se bori za prioritete komiteta žena u sindikatima. Garancija jednakog odnosa i aktivno učešće, te zastupljenost u društvu su zajednički ciljevi sindikata u regionu.

Kako bi se saznalo o ulozi sindikata u zaštiti uslova rada za žene i pružile informacije o uslugama koje sindikalne organizacije nude ženama, organizirali su nacionane kampanje i događaje. Većina događaja je organizirano za 7. oktobar, Svjetski dan dostojanstvenog rada, a ovom prilikom su mediji, predstavnici vlada i radnici obaviješteni o specifičnim pitanjima koja utiču na žensku radnu snagu, ali i o ulozi sindikata na ovu temu.

Kako biste saznali više o aktivnostima ovog projekta, uskoro će Vam biti dostavljena brošura na različitim jezicima u kojoj ćete naći sve ono što su uradili partneri u ovom projektu.

this article has been tagged

Women’s Committee , South-East Europe , Gender equality policy , Discrimination , Tackling inequalities
ituc logo
The ITUC represents 207 million workers in 163 countries and territories and has 331 national affiliates.
connect with us
connect with us Facebook Youtube Twitter RSS Email