Kampanja LabourStart-a – Bjelorusija: Najveći napad na sindikate u Evropi u ovom vijeku

19. aprila je crni dan u istoriji nezavisnog sindikalnog pokreta u Bjelorusiji. Državna služba bezbjednosti (KGB) je uhapsila desetine sindikalnih aktivista, uključujući i gotovo sve sindikalne lidere.

Među njima su predsjednik Kongresa demokratskih sindikata (BKDP) Aleksandar Jarašuk (Alexandr Yarashuk), zamjenik predsjednika Sergej Antušević (Siarhei Antusevich), i predsjednik Slobodnih bjeloruskih sindikata Mikolaj Šarak (Mikalaj Sharakh). Jedan od njih, predsjednik Samostalnih sindikata metalskih radnika (SPM) Aleksandar Bukvostau (Aliaksandr Bukhvostau) je imao srčanih problema i prebačen je u bolnicu. Nezavisni sindikalni pokret u Bjelorusiji se već decenijama bori protiv diktatorskom režima Aleksandera Lukašenka (Alexander Lukashenko).

Bez obzira na nekoliko političkih napada, BKDP je otvoreno osudio invaziju Rusije na Ukrajinu i zahtijevao povlačenje ruskih trupa sa teritorije Bjelorusije. Globalni sindikati, MOR, Amnesty International, i mnogi drugi su već osudili hapšenja i pozivaju na zaustavljanje represije koja se provodi protiv bjeloruskih sindikata.

Zahtijevamo da se odmah puste na slobodu svi aktivisti i da se zaustavi progon nezavisnih sindikata u Bjelorusiji.

LabourStart kampanja