MKS Svjetski kongres: Novo rukovodstvo MKS-a

Novo MKS rukovodstvo je predstavljeno na kraju 5. MKS Svjetskog kongresa u Melburnu u Australiji.

Gotovo 1.000 učesnika iz preko 120 zemalja, koji predstavljaju više od 200 demokratskih organizacija radnika, učestvovali su u radu petodnevnih debata i diskusija kako bi oblikovali period od naredne četiri godine akcija globalnog sindikalnog pokreta.

Kongres je pored Kongresne izjave o novom društvenom ugovoru usvojio i hitne rezolucije o Iranu, borbi protiv krajnje desnice i ruske invazije na Ukrajinu. Sve ove izjave su dostupne ovdje.

Broj žena, delegata na Kongresu, povećao se na 50,8%, u odnosu na 46 procenata, koliko ih je bilo 2018.

Luca Visentini je izabran za novog generalnog sekretara i vodiće pokret zajedno sa:
• zamjenicima generalnog sekretara: Eric Mwezi Manzi, Jordania Ureña Lora i Owen Tudor;
• predsjednikom Akiko Gono;
• zamjenici predsjednika: Cathy Feingold i Antonio Lisboa.

Novi generalni sekretar MKS-a Luca Visentini je izjavio: „Prethodnih nekoliko dana su bili inspirativni. Radilo smo sa velikom pažnjom, solidarnošću i jedinstvom u cilju jačanja naših prioriteta i ciljeva za budućnost. Ovim je postavljen teren za buduće konkretne akcije.

„Mi smo pokret koji je spreman za djelovanje, spreman na borbu za ostvarenje naših ciljeva, spreman za pregovore i spreman na organiziranje, organiziranje i organiziranje.

„Zajedničkim radom ćemo dobiti ovu bitku jer smo zajedno, a spremni smo uključiti sve u naš pokret, bez obzira o kome se radi, bez obzira gdje oni bili.

„Hvala Sharan Burrow. Radikalno ste promijenili globalni plan rada na dobrobit sindikata, dobrobit radnih ljudi i dobrobit cijelog svijeta.

„Pod Vašim liderstvom, MKS je postao jednako važan kao i bilo koja druga globalna, multilateralna organizacija, čak i dok smo se borili protiv velikog broja kriza.

„Ono što ste uradili sa Vašim timom je zaista nevjerovatno. Obećavam da ću i ja raditi kako bi se Vaše naslijeđe ojačalo.“

Sharan Burrow se povukla sa mjesta generalnog sekretara, nakon što je 12 godina predvodila MKS: „Vodimo borbu za naše živote, za našu planetu, za radna mjesta i za pravednu tranziciju.

„Ali, MKS porodica može bukvalno postići sve ako smo ujedinjeni i radimo i izvan naših nacionalnih granica. Pogledajte šta ste sve postigli.

„Pravedna tranzicija, ekonomija staranja, pitanje nasilja nad ženama, novi društveni ugovor. Sve su ove teme u središtu globalnog plana rada, a Vi ste to ostvarili.

„Nema veće snage od naše ujedinjene porodice, sa vrijednostima koje grade zajedničku bezbjednost i koje su ugrađene u novi društveni ugovor.

„Prava, demokratija, sloboda, solidarnost, sigurnost, porez, pravednost, hrabrost. Borimo se za 99%. To je naša zajednička bezbjednost. Vi ste najvrjednija snaga za mir u svijetu ”

Sharan Burrow se zahvalila predsjedniku ACTU, Michele O’Neil, što je bio domaćin Kongresa, koji je dodao: „Hvala svima što ste donijeli u Australiju Vašu energiju i solidarnost. Zahvaljujem se Sharan Burrow, Vi ste učiteljica, mentor, organizator, lider i sestra.“

Fotografije i video snimci sa Kongresa su dostupni ovdje, a nove fotografije i snimci će se dodati nakon događaja.

ITUC