ITUC logo Pan-European Regional Council Pan European Regional Council

MKS i EKS osuđuju napad na aerodromu u Istanbulu

29 June 2016: MKS je osudio jučerašnji napad na aerodromu u Istanbulu, koji je odnio 36 života, a ranio najmanje 140.

Generalni sekretar MKS-a, Sharan Burrow, je izjavila: "Međunarodni sindikalni pokret je ožalošćen ovim posljednjim terorističkim zlodjelom, a mi izražavamo najiskrenije saučešće svim žrtvama ovog napada. Vrijednosti za koje se zalaže sindikat – demokratija, solidarnost, temeljna prava i jednakost – su ključni za ukidanje uzroka terorizma. Pozivamo Vladu Turske i sve ostale Vlade da osiguraju primjenu vladavine prava kako bi pred lice pravde doveli one koji stoje iza ovog i svih drugih terorističkih zlodjela, koji su već počinjeni u velikom broju zemalja."

МКS

Evropska konfederacija sindikata oplakuje sinoćnji besmisleni masakr nevinih putnika i radnika na aerodromu u Istanbulu, te šalje poruku solidarnosti svojim članovima u Turskoj.

Generalni sekretar EKS-a, Luca Visentini, je izjavio “Oplakujemo sve žrtve, poginule i povrijeđene i njihove najmilije. Zahvaljujemo se radnicima u Turskoj koji su nastojali pružiti pomoć povrijeđenim, te onima koji su nastojali pomoći u rješavanju situacije nakon ovog ubilačkog napada. Ko god je ovo učinio ne zaslužuje ništa drugo osim prezira zbog napada na život i čovječanstvo. Kao sindikalci, mi se zalažemo za ljudska prava i demokratske promjene, nikad za nasilje.”

“Međunarodna zajednica mora udvostručiti svoje napore da uspostavi mir i održiv ekonomski razvoj ovom regionu, te poduzeti sve potrebne mjere kako bi se izbjegle aktivnosti koje mogu dovesti do eskalacije napetosti i nasilja.”

ЕКS

this article has been tagged

Democracy and Social Dialog , Turkey , solidarity , Global , ETUC
ituc logo
The ITUC represents 207 million workers in 163 countries and territories and has 331 national affiliates.
connect with us
connect with us Facebook Youtube Twitter RSS Email