ITUC logo Pan-European Regional Council Pan European Regional Council

MKS organizaciona Akademija: Prvi sastanak PERV-a

29 July 2013: Prvi sastanak MKS organizacione Akademije održan je u Gdanjsku, Poljska od 8-12. jula ove godine, uz pomoć NSZZ Solidarnosc. Učesnici iz Poljske, Hrvatske, Rusije, Rumunije, Gruzije i Bugarske su učestvovali na sastanku.

Tokom sastanka Akademije, učesnici su imali priliku razmijeniti svoja iskustva vezana za izradu politika i provedbe organizacionih kampanja. Također su predstavljeni MKS i AFL-CIO instruktori za Kurs vođenja organizacije.

Razgovarali su o kontekstu i okruženju organiziranja, mapiranju sindikata i ciljevima, potrebama i izazovima s kojima se susreću radnici u ovoj oblasti, izgradnji organizacionih operativnih planova, organizacionim tehnikama i procesu ocjene, te konačno načinu na koji mogu pripremiti i prezentirati svoje nacionalne kampanje, kao što je organiziranje hipermarketa u Rumuniji i Poljskoj, bankarskih radnika u Gruziji, radnika migranata u Rusiji, tekstilnih radnika u Hrvatskoj i u različitim preduzećima u Bugarskoj putem Vijeća radnika.

MKS će podržati organizacije uključene u dalju provedbu organizacionih planova. Takođe će ohrabriti nove članice da se priključe MKS organizacionom planu za jačanje snage radnika.

this article has been tagged

Task force on organising , Central and Eastern Europe , Capacity building , Organising and recruiting , Trade union structures , Training and Education , Organisational development
ituc logo
The ITUC represents 207 million workers in 163 countries and territories and has 331 national affiliates.
connect with us
connect with us Facebook Youtube Twitter RSS Email