Međunarodni dan sjećanja na radnike: Zaustavimo pandemiju na radu

28. april je Dan sjećanja na radnike ili Dan kada oplakujemo stradale radnike. Ovo je međunarodni dan sjećanja na radnike koji su ubijeni, stradali, povrijeđeni na radu ili su postali invalidi rada.

Fokus ove godine je naravno na globalnoj pandemiji COVID-19. Dok su svi pogođeni ovom krizom, radnici ostaju na prvoj lini odbrane.

“Zdravstveni radnici naročito rizikuju svoje živote dok se brinu o bolesnim. Tu su i oni koji rade u domovima za stara i iznemogla lica i institucijama koje se staraju o najranjivijim grupama lica. Ali, potrebni su nam i radnici u transportu i supermarketima, pružaoci vitalnih usluga i mnogi drugi koji nastoje da održe ekonomije u funkciji. Ljudi bi se takođe trebali zahvaliti ovim radnicima, jer ako ne možete kupiti hranu, onda ne možete osigurati podršku i očuvati zdravlje svojih porodica,” rekla je Sharan Burrow, generalni sekretar MKS-a.

Međunarodni dan sjećanja na radnike 2020. održaće se uz podršku svih ovih kategorija radnika, te kao sjećanje na one koji su umrli ili su se razboljeli ili su povrijeđeni na radnim mjestima.

Društveno distanciranje i mjere izolacije najvjerovatnije znače da neće biti mogući fizički sastanci i događaji.

Ovdje su neki prijedlozi za aktivnosti, te kako poslati poruke:

Solidarnost na djelu – Zaustavimo pandemiju na radu
Dominantna većina sindikalnih aktivnosti planiranih za 28. april biće organizirano virtuelno, a Vaše fotografije će pokazati snagu, solidarnost i opredijeljenost članova sindikata prema sigurnosti na radu.

Podijelite Vaše fotografije ili video zapise duge do 30 sekundi na društvenim mrežama (Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram) koristeći #iwmd20 ili ih dostavite putem elektronske pošte na editor at hazards.org.

Za radnike na prvoj liniji odbrane koji djeluju pod sloganom ‘Spasiti živote – ostati siguran’, dostavite fotografiju Vašeg zaštitnih odijela ili kako se provode mjere društvenog distanciranja na Vašim radnim mjestima s ciljem sigurnog ‘Zaustavljanja pandemije na radnom mjestu’.

Primjeri poruka za društvene mreže:
Dio tima koji spašava život i ostaje siguran na #iwmd20
Zajedno možemo #StopthePandemicAtWork

Za sve radnike, da pokažete Vašu solidarnost da se ‘Zaustavi pandemija na radnom mjestu’, dostavite fotografiju svijeće koju ste zapalili kod kuće ili na radnom mjestu kao znak solidarnosti sa radnicima na prvoj liniji odbrane koji nastoje očuvati naše živote.

Primjeri poruka za društvene mreže:
Obasjajte svjetlošću sve one koji rade na #StopthePandemicAtWork
Zahvalite se svim radnicima na prvoj liniji odbrane na #iwmd20

Za zvaničnike sindikata, držite znak sa spiskom svih mjera podrške koje ste ispregovarali kako bi ‘Zaustavili pandemiju na radnom mjestu’

Primjeri poruka za društvene mreže:
Sindikati u akciji #StopthePandemicAtWork
Borba za:
Plaćeno bolovanje
Sigurna radna mjesta
Garancije za očuvanje radnih mjesta
#iwmd20

Ako imate ideje za virtuelne aktivnosti, molimo Vas da ih podijelite sa nama tako što ćete ih poslati na adresu elektronske pošte editor at hazards.org. Objavićemo ih na našoj internet stranici za kampanje http://28april.org/.