Međunarodni dan sjećanja na stradale radnike 2023.: Organizirajte se u cilju postizanja sigurnog i zdravog radnog mjesta

Na Međunarodni dan sjećanja na stradale radnike, 28. aprila, sindikati promoviraju ulogu koju ima organiziranje u postizanju sigurnijeg i zdravijeg radnog mjesta, dok se sjećamo svih radnih ljudi koji su izgubili svoje živote u nezgodama na radnom mjestu i od profesionalnih oboljenja.

Radnički sindikati planiraju koristiti novo MOR temeljno pravo na sigurno i zdravo radno okruženje u cilju rješavanja problema šokantnih podataka o tri miliona radnika koji umire svake godine zbog uslova rada, te desetine miliona radnika koji dodatno trpe zbog povreda na radu i oboljenja koji rezultiraju trajnim promjenama života.

Sindikati će koristiti organiziranje u cilju osiguranja da se novo temeljno pravo koristi u praksi i stvori pozitivna promjena u svakodnevnim životima radnih ljudi. Dvije Konvencije MOR-a (155 i 187) pružaju temelj za organiziranje sindikata formiranjem komiteta za sigurna radna mjesta u preduzećima u čijem sastavu su i predstavnici radnika, te imenovanjem radničkog predstavnika za sigurnost radnih mjesta u preduzeću.

Organiziranje može poboljšati uslove rada uz pomoć prava na odbijanje opasnog rada i prava na konsultacije u vezi procjene rizika, usluga i službi za profesionalno zdravlje i osiguranje opreme za ličnu zaštitu. Konvencija 187 također zahtijeva formiranje nacionalnih tripartitnih tijela za zdravlje i sigurnost na radu u čijem radu učestvuju predstavnici vlade, radnika i poslodavaca.

Borba protiv toksičnih radnih mjesta
Sindikati će koristiti 28. april širom svijeta za borbu protiv rizika kao što su azbest i toksične hemikalije, te opasnosti dugog radnog vremena i stresa na radnom mjestu, a osim toga zahtijevaće i da daleko veći broj država ratificira i provede u djelo sve MOR konvencije o zaštiti zdravlja i sigurnosti na radu.

Zamjenika generalnog sekretara MKS-a, Owen Tudor je izjavio: „Svaki radni čovjek ima pravo da očekuje da se može vratiti kući na kraju radnog dana. Niko ne bi trebao umrijeti iz razloga što želi zaraditi za život.“

Sindikati stvaraju rad sigurnijim, a već su spasili živote u sljedećim oblastima:

Silikoza
Kompanije i dalje izlažu milione radnika velikim nivoima silikonske prašine, koja može dovesti do smrtonosnih tumora i plućnih bolesti. Australski sindikati su se izborili za novo ograničenje na proizvode koji sadrže silikon i za jednu polovinu su prepolovili izloženost radnika silikonu, što bi moglo rezultirati padom smrtnih slučajeva od silikoze na jednu šestinu postojećeg nivoa.

Moreplovci
Godine 2022., sud u Nizozemskoj je omogućio važnu pobjedu za ITF, FNV Havens i Nautilus NL koji su ranije pokrenuli spor protiv Marlow Cyprus, Marlow Netherlands i Expert Shipping. Sud je presudio da upravitelji brodova, vlasnici brodova i prevoznici moraju poštovati klauzulu o radu nemoreplovaca, koji rad obavljaju samo profesionalni radnici na dokovima od kojih se zahtijeva visokokvalificirani težak rad, kada su na raspolaganju, a ne od moreplovaca. Odluka predstavlja veću sigurnost za moreplovce, a osim toga osigurava radna mjesta za radnike na doku.

Domovi za brigu o starim i iznemoglim licima
Godine 2020/21., 75.000 korisnika usluga domova za stara i iznemogla lica je umrlo u SAD od posljedica zaraženosti SARS-CoV-2 virusom, dok je u isto vrijeme više od deset miliona njegovatelja bilo pozitivno. Domovi koji su imali sindikate su izvijestili da je stopa smrtnosti korisnika usluga od Covid-19 bila za 10,8% manja, a da je stopa zaraženosti radnika bila za 6,8% manja.