Navodi tužioca protiv bivšeg predsjednika Lule stavljaju sistem pravde u Brazilu pred sud

Navodi tužioca Deltana Dallagnola protiv bivšeg brazilskog predsjednika Lule, reciklirajući opovrgnute tvrdnje kako tajno posjeduje apartman na plaži u Guaruji i tvrdeći kako je predsjedavao masovnim skandalom korupcije stavljaju sistem pravde u Brazilu pred sud, kaže se u MKS u. Populistički sudija Sérgio Moro, čije ga svakodnevno pojavljivanje u medijima pretvara u zvijezdu desničarskog medijskog konglomerata Globo, sada ima moć da odluči i zvanično podigne optužnicu na osnovu ovih navoda. Moro je bio prinuđen da se izvini Vrhovnom sudu zbog nezakonitog prisluškivanja Lulinog telefona u martu.

Pravnik za međunarodna ljudska prava, uključujući prominentnog pravnika sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, Geoffrey Robertson, podržavaju slučaj koji je Lula pokrenuo pred Komisijom Ujedinjenih Nacija za ljudska prava zbog nastavka neosnovanih napada na njega. Prema Robertsonu, “Lula pokreće slučaj pred UN-om, jer ne može ostvariti pravdu u Brazilu, u kom se primjenjuje inkvizitorski postupak. Isti sudija, koji narušava njegovu privatnost u ovom slučaju može ga lišiti slobode u bilo kom trenutku, a zatim će mu suditi i odlučiti o njegovoj krivici ili nevinosti bez porote.” MKS podržava ovaj slučaj zbog sistemskog kršenja fundamentalnih prava.

Mnogi u Brazilu, uključujuči i neke od najvećih Lulinih protivnika su osudili ovakvo djelovanje Dallagnola, tvrdeći da on može nanijeti veliku štetu nacionalnoj istrazi korupcije “Car Wash”. Jedan od tužilaca, Roberson Pozzobon, izazvao je buru kritike kada je rekao medijima juče “Nemamo dokaz, ali smo uvjereni”.

Sharan Burrow, generalni sekretar MKS-a, je rekla: “Sistem pravde u Brazilu je sada u centru pažnje, jer moćni korporativni interesi nastoje da ga iskoriste da napadnu Lulu, njegovu Radničku partiju i ogromno pozitivno, decenijama dugo naslijeđe društvenog i ekonomskog napretka. Mi smo uz Lulu i odlučno se protivimo zloupotrebi sudskih ovlasti u svrhu njegovog progona. Najnoviji manevri izlažu demokratiju i prava riziku, te takođe predstavljaju paravan za vladu koju predvodi Michel Temer, nakon što su svrgnuli predsjednicu Dilmu Rousseff u političkom puču, da nastavi sa privatizacijom, prodajom imovine i planovima da ukinu zakon o radu. Nepopravljiva šteta je nanesena budućnosti Brazila pod izgovorom traženja rješenja za trenutne fiskalne probleme u Brazilu.”

http://www.standwithlula.org

MKS zastupa 180 miliona radnika u 162 zemlje i teritorije i ima 333 nacionalne članice.

Pratite nas na internetu: http://www.ituc-csi.org i http://www.youtube.com/ITUCCSI

Za više informacija, molimo vas da kontaktirate MKS Odjel za odnose sa javnosti na telefon +32 2 224 02 10 ili adresu elektronske pošte: press at ituc-csi.org