PERV sastanak Mreže ekonomskih eksperata iz sindikata JIE i NIS “COVID - 19 uticaj na ekonomije”

Putem online Zoom platforme, 10 juna 2020 održan sastanak ekonomskih eksperata iz sindikata Zapadnog Balkana i Novih nezavisnh država Istočne Evrope, kao redovna aktivnost Programa i projekata PERC-a, uz financijsku podršku švedskih sindikata “ Union to Union”. Na sastanku je učestvovalo 44 osobe, a to su bili eksperti iz Sindikata JIE : Bosne i Hercegovine , Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova, a iz NIS : Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Moldavije, Gruzije, Kirgistana, Uzbekistana i Armenije. Na saastanku su učestvovali takođe i kolega Sergejus Glovackas iz ILO ACTRAV, Magnus Berge – ILO Ured u Budimpešti, Gocha Aleksandria- ILO Ured u Moskvi, Anton Leppik – PERC Izvršni sekretar i kolegice iz PERC Sekretarijata iz Brisela, Moskve i Sarajeva.

Značajnu stručnu podršku u vidu prezentacija I odgovora na pitanja učesnika dali su prof. Bruno Sergi – ETUI, kao stalni mentor Mreže ekonomiskih eksperata, Watt Michael – stručnjak MOR ACTRAV, Leo Baunach – ITUC Office Washington i Bela Galgoczi – ETUI.

Teme sastanka su bile: (1) Ekonomski uticaj COVID-19 u državama JIE i NIS; (2) Prognoza i procjena MOR-a – budućnost tržišta rada i socijalne zaštite; (3) Plan za oporavak iz evropske perspektive; (4) Promjena narativa međunarodnih finansijskih institucija i prilike za promjenu politika.
Nakon svake prezentacije na gore navedene teme, učesnici su se javljali sa pitanjima , govorili o situaciji u svojim zemljama u vezi sa uticajem COVID na ekonomije , kao i o odgovorima njihovih vlada, procesu povratka na posao i oporavka. S obzirom da je pokazan interes za konkretnije razgovore o ekonomskom stanju i prognozama, planirano je da se uz konsultacije sa ekspertima odrede najoptimalniji datumi za održavanje online odvojenih sastanaka eksperata iz Sindikata JIE I NIS.

Aktivnost je organizovao ITUC/ PERC Ured u Sarajevu. Radni jezici su bili engleski, ruski, BSCM i albanski.
Sve prezentacije se mogu naći na PERC webstranici na engleskom, ruskom i BSCM jeziku.

Prof. Bruno S. Sergi Uticaj COVID-19 na ekonomije
Bela Galgoczi Oporavak EU
Michael Watt COVID 19-Ekonomske procjene
Leo Baunach Medjunrodne finansijske institucije i COVID-19