ITUC logo Pan-European Regional Council Pan European Regional Council

Pobjeda pravde i slobode medija u Turskoj

29 February 2016: MKS i Evropska Konfederacija Sindikata su pozdravili danas oslobađanje dva turska novinara, Kana Dundara (Can Dündar) i Erdema Gula (Erdem Gül) koji su od novembra bili u zatvoru zbog optužbi da su otkrivali državne tajne u vezi krijumčarenja naoružanja u Siriju. Tužioci su tražili kaznu doživotnog zatvora za ova dva novinara vodećih nezavisnih novena Hurijet (Hurriyet).

Prije dvije sedmice su se generalni sekretar EKS-a Luka Visentini (Luca Visentini) i zamjenik generalnog sekretara MKS-a Jap Vinen (Jaap Wienen) priključili delegaciji članice iz Turske DISK, koja je posjetila ove novinare u zatvoru i tražili su njihovo trenutno oslobađanje.

“Ovo je pobjeda pravde i slobode medija” rekao je Luca Visentini “i pobjeda turskih sindikata koji su tako naporno radili da objelodane ovaj slučaj. Sindikati igraju vitalnu ulogu u razvoju Turske u pravcu jake demokratije i snažne ekonomije. Treba zahvaliti Turskoj što je Ustavni sud donio ovakvu odluku, a ja se nadam da će organi vlasti u Turskoj pozdraviti i poštovati ovu odluku.”

“Sa desetinom drugih novinara koji su i dalje u zatvorima u Turskoj, ovakva odluka Ustavnog suda koja ide u prilog slobode medija trebala bi otvoriti put za oslabađanje i drugih novinara,” rekao je Wienen.

Ova dva novinara se i dalje suočavaju sa optužbama. EKS i međunarodni sindikalni pokret će nastaviti sa svojim kampanjama, čime se osigurava podrška turskim sindikatima u njihovim naporima unapređenja vladavine zakona, sindikalnih i ljudskih prava u Turskoj, te oslobađanja novinara i drugih sindikalaca koji su i dalje u zatvorima.

Vidi takođe izjavu IFJ/EFJ: http://europeanjournalists.org/

this article has been tagged

HTUR , Turkey , solidarity , International Mechanisms of HTUR Protection , DISK , Labour Relations & Social Dialogue
ituc logo
The ITUC represents 207 million workers in 163 countries and territories and has 331 national affiliates.
connect with us
connect with us Facebook Youtube Twitter RSS Email