ITUC logo Pan-European Regional Council Pan European Regional Council

Razvoj organizacije

18 October 2012: Razvoj organizacije u sindikatima je u posljednje vrijeme karakteriziran sistematskim gubitkom članstva. Ovo se sada širi i na najbolje sisteme i pogađa sve regije. Napori da se zaustave ovi trendovi imali su ograničen uspjeh – u najboljem slučaju stabiliziranje nivoa organizacije, ali nije bilo generalnog obrta u procesu niti se isti može očekivati u bliskoj budućnosti.

U izvjesnom broju slučajeva, naročito u Istočnoj Evropi, sindikati su uvidjeli probleme sa strukturom organizacije u odnosu na logiku i djelovanje procesa kolektivnog pregovaranja i drugih važnih dimenzija kojima se treba baviti.

Povećanje članstva je glavni izazov za sindikate u gotovo svim pravcima. Prvenstveno, to je efikasna zaštita od pitanja o reprezentativnosti i legitimitetu organizacija koje predstavljaju radnike u procesu socijalnog dijaloga. U centru takvog pristupa su specifični elementi organizacije u okviru nacionalnog konteksta. Vanjski uticaji u procesima prilagođavanja i unapređenja unutrašnjeg djelovanja mogu uglavnom pratiti interne inicijative i ponuditi “relevantna” polazišta i iskustva izvan sistema kojima se pokreću debate i razmjene iskustava između organizacija. PERV je spreman da pomogne u svim naporima stabiliziranja sindikalnih struktura i povećanja nivoa članstva.

this article has been tagged

Organisational development
ituc logo
The ITUC represents 207 million workers in 163 countries and territories and has 331 national affiliates.
connect with us
connect with us Facebook Youtube Twitter RSS Email