SSSS Srbija: AKCIJE I KAMPANjE SINDIKATA ZA SIGURNIJA RADNA MESTA STOP PANDEMIJI

Promocija projekta zvanično je počela 14.aprila na Predsedništvu Saveza samostalnih sindikata Srbije. Projekat je realizovan zahvaljujući Panevropskom regionalnom veću MKS-a i švedskog programa podrške sidnikatima ,,Union to Union“. Na sastanku su predstavljene aktivnosti projekta, a prva aktivnost vezana je za Međunarodni dan bezbednosti i zdravlja na radu 28.april.

S obzirom na to da je ova delanost jako bitna nama u sindikatu, ali i svima koji su radno angažovani, odlučili smo da promovišemo bezbednosti i zdravlje na radu (BZR) u šest gradova u Srbiji ( Beograd, Novi Sad, Kraljevo, Kruševa, Zrenjanin i Kragujevac). Učešće u projektu potvrdili su I predsednici Veća (teritorija), kao i Sekcije mladih i žena. Ovaj vid angažovanja i učestvovanja članova Veća u projektu, čini ovaj projekat još uspešnijim.

Prvi grad gde smo promovisali koncept BZR je bio Beograd, 15.april 2021. Skup je bio na Trgu Nikole Pašića. Učestvovali su predstavnici Veća Beograd, Sekcija mladih za grad Beograd i članovi projektnog tima SSSS. Aktivnost se sastojala iz deljenje flajera, plakta, kačeketa, hemijskih olovki, notesa, stručnoj obuci pravilnog korišćenja lične zaštitne opreme, davanje intervijua za medije, kao i testiranju znanja građana i građanki o informisanosti u vezi BZR. Statistika na osnovu testova koji sadrži 10 pitanja i ima isto toliko poena (legenda: 8-10 upznati sa bzr, 5-7 poena delimično upoznat, 0-4 nisu upoznati) su popunjavali građani Beograda, daje sledeće rezultate: ukupno popunjenih testova 102, od čega su 34 ispitanika upoznati sa BZR, zatim 43 delimično upoznat i 25 ispitanika nisu upoznati. Iz ovog podatka možemo da zaključimo da je neophodno da se dodatno promoviše bezbednost i zdravlje na radu, informiše građanstvo o značaju ove oblaste, kao i da se dodatno praktično edukuje.

https://fb.watch/57uXu8HvP1/

Drugi grad koji smo posetili je Novi Sad (19.april). U Novom Sadu su nas dočekali predsednik Veća za grad Novi Sad, kao i članovi sindikata. Aktivnost (interviju za medije, flajeri, testovi, itd.) sprovedena na ulici privukla je pažnju građna i građanki. Većina njih je bila pozitivno iznenađena informacijama kojim smo im preneli. Zanimljiva je činjenica da je malo njih bilo upoznato da je 28.april Svetski i nacionalni dan bezbednosti i zdravlja na radu. U ovom gradu je popunjeno nešto manje testova, ukupno 79, od toga 27 ispitanika su upoznati sa BZR, zatim 23 delimično upoznat i 29 ispitanika nisu upoznati.

https://fb.watch/57uWf7WjZ-/

Treći grad koji smo posetili je Kraljevo. Na Trgu srpskih ratnika kod Milutina je postavljen štand. Na Trgu su nas već čekali mediji i predstavnici Veća za grad Kraljevo. Podelili smo flajere, testove, odradili obuku pravilnog korišćenja opreme za rad. U Kraljevu smo imali i namlađe interesnete za ovu temu od 8 i 7 godina, koji su rado sa nama podelili svoje znanje iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. U ovom gradu je popunjeno 75 testova, od toga 25 ispitanika su upoznati sa BZR, zatim 20 delimično upoznat i 30 ispitanika nisu upoznati.

https://fb.watch/57uUy4HgdU/
https://fb.watch/57uVuOeKiH/

Četvrti grad koji smo posetili je Kruševac. U Kruševcu na Trgu glumaca smo sproveli kampanju. U susretu Međunarodnom danu bezbednosti i zdravlja na radu koji se obeležava 28.aprila, a od 2010.godine to je i Nacionalni praznik. U ovom gradu je popunjeno 77 testova, od toga 22 ispitanika su upoznati sa BZR, zatim 26 delimično upoznat i 29 ispitanika nisu upoznati.

http://tvplus.rs/vest.php?id=516
https://jefimija.tv/svetski-dan-bezbednosti-i-zdravlja-na-radu/?fbclid=IwAR3-TwUNA1w2P-QeWPxpIA2tgdR1Z21xRE5OYWmveCTGpsTnBKFp_iQtTqw
https://krusevacgrad.rs/akcija-sindikata-u-susret-danu-bezbednosti-i-zdravlja-na-radu/?fbclid=IwAR3atx_u1g1JFvGrwCuyXFDdQbjh4lv2Qz6uOkSRcgIJ2a74TXRfKnvU4yE

Peti grad koji smo posetili je Zrenjanin. U Zrenjaninu, kod zgrade Vodotronja, zajedno sa predsednikom Veća i članovima Veća, sporveli smo akciju. U ovom gradu je popunjeno 77 testova, od toga 22 ispitanika su upoznati sa BZR, zatim 26 delimično upoznat i 29 ispitanika nisu upoznati.

https://listzrenjanin.com/promocija-bezbednosti-i-zdravlja-na-radu-vazne-su-edukacije-i-preventiva/?fbclid=IwAR0Fr5-oxkuZYK2Df7ZqIysoldjJXCCXJQPzNNcoqidPqZRFi2kt9rhriXU
https://youtu.be/YWjfv_qewi4 (16’)
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=6mutInyQ3S8&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3kZr9soFmuJ6NjeT2Q5teggARiOEcxfMeYP6DjpL_KfAyVfFEzqiaZojs
https://gradski.info/sindikalna-kampanja-u-zrenjaninu/?fbclid=IwAR1SEThDn7Ws57XQ-0jphLiRa0MiW7rrkhBbE_1LvKBqU4iYzeuK4qBhryI

U okviru kampanje o bezbednosti i zdravlju na radu, koja se sprovodi u više gradova u Srbiji, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije posetili su i Kragujevac gde se godišnje na radu teže povredi oko 50 radnika. Zanimljivo je da se u Šumadiji veliki broj povreda zabeleži u trgovinskoj delatnosti. U Savezu samostalnih sindikata Srbije smatraju da je pandemija koronavirusa aktuelizovala značaj zdravlja i zaštite na radu. Oni će se zalagati da se kovid-19 proglasi profesionalnom bolešću imajući u vidu veliki broj zaraženih i premunulih osoba prvenstveno u zdravstvenom sektoru. U ovom gradu je popunjeno 71 testova, od toga 26 ispitanika su upoznati sa BZR, zatim 28 delimično upoznat i 17 ispitanika nisu upoznati.

https://rtk.co.rs/zbog-povreda-na-radu-godisnje-nastrada-oko-50-ljudi/?fbclid=IwAR0rxIzLiRZMbZ6Xf45rxTNFV1eDGVQG00FJhZxX0xt3ECCu6dPF3_OR8bg
https://fb.watch/57ukYsb-AF/
https://fb.watch/57umsFClqF/

Na osnovu dobijenih rezultata, možemo zaključiti da je definitivno potrebno većih ulaganja u oblast bezbednosti i zdravlja na radu. Neophodno je poslodavcima, kao i zaposlenima dati odgovarajuće informacije i obuke u skladu sa delatnostima iz kojih dolaze.
Zato ne želimo da 28.april bude samo jedan dan u godini kada se priča o bezbednosti i zdravlju na radu, već svakoga dana na svakom mestu!
Veliko hvala Panevropskom regionalnom veću MKS-a-kancelariji iz Sarajeva i švedskim sindikatima ,,Union to Union” što su nam pomogli da ovu kampanju spovedemo u delo i što smo uspeli da doprinesemo podizanju svesti o ovoj vrlo bitnoj oblasti.

Informacije o kampanji možete pratiti i na društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/savezsamostalnihsindikatasrbije (FB)
https://twitter.com/samostalnih (TW)
https://www.instagram.com/sindikatsrbije/ (IG)