SUSRET MLADIH SINDIKALACA JIE, DGB I OGB

Vođeni odličnim odnosima i dobrom praksom, uz finansijsku pomoć Fridrih Ebert fondacije, Regionalni projekat za radne odnose i socijalni dijalog u JIE, od 1-4. oktobra 2012. u Ohridu, Makedonija, održao se 4. susret mladih sindikalaca JIE i DGB na kojem su bili pozvani i mladi iz sindikata OGB. Tema ovog okupljanja je „Zaposlenje i demokratija“. Na skupu su bili učesnici iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kosova, Makedonije, Njemačke, Rumunije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Izazovi tržišta rada u EU, prava radnika pristupnih zemalja i novih zemalja članica EU, smanjenja prava mladih radnika, fleksibilizacija radnog zakonodavstva u vrijeme krize, bile su neke od tema o kojima se raspravljalo. Takođe je riječi bilo i o demokratskim vrijednostima EU, boljem učešću mladih članova sindikata kroz međunarodne organizacije poput ETUC, ITUC, EFFAT; zatim uloga sindikata i sekcija mladih u 21.vijeku, mjere zapošljavanja, demokratizacija društva, dobra praksa svih učesnika.

Uoči Svjetskog dana za dostojanstven rad, koji se obilježava 7. oktobra, održana je konferencija za novinare na kojoj su koordinatorka Mreže mladih JIE Ivana Prnjat, Udo Weisswange iz DGB-a, Goran Lukić iz ZSSS i Emilija Grujić predstavnica FES-a, govorili o položaju mladih radnika na tržištu rada i aktuelnim problemima mladih širom Evrope.

Ovaj tip okupljanja je dobar primjer razmjene iskustava i sticanja novih znanja i dogovoren je nastavak saradnje kao i 5. susret mladih sindikalaca JIE i DGB naredne godine.

Izvještaj sastavila:

Ivana Prnjat
Koordinatorica MM JIE
Potpredsjednica Komiteta mladih PERV-a