Sindikati svijeta moraju izvršiti pritisak na Deutsche Telekom/T-Mobile u vezi sa pravima radnika

Brisel, 4.2.2011. godine (ITUC OnLine): Međunarodni sindikalni pokret je pokrenuo globalnu kampanju kako bi ubijedio njemačkog giganta u oblasti telekomunikacija Deutsche Telekom da stavi tačku na diskriminaciju sindikalaca te da dozvoli radnicima da se pridruže sindikatu u svojoj podružnici T-Mobile USA u SAD-u, ankon što je Generalno vijeće donijelo svoju odluku danas u Briselu. ovaj korak je uslijedio nakon ponovljenih odbijanja njemačke krovne organizacije da zaustavi kampanju protiv sindikata koju je započela T-Mobile USA.

“Mi se nadamo boljem Deutsche Telekomu,” rekla je Sharan Burrow, Generalni sekretar MKS. “Sa svojim djelovanjem u nekih 50 zemalja, uspostavila je sindikalne odnose sa najvećim dijelom svoje radne snage. Ali, naročito u SAD-u, kompnaija izrazito krši svoju odgovornost da ostane neutralna prema sindikatu, te nastoji odvojiti sindikat od svojih radnika. Mi jednostavno tražimo od Deutsche Telekoma da poštuje fundamentalno pravo svih onih koji žele da rade za njega u bilo kom dijelu svijeta, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.”

Nastojanja T-Mobile’s da zaustave svoje radnike u pridruživanju sindikatima uključio je i angažman specijalista za borbu protiv sindikata u SAD-u, a precizni dokazi o toj antisindikalnoj kampanji su otkriveni u septembru u sepcijalnom izvještaju HRW . Izvještaj na 130 strana “...pruža detalje o načinimima na koje neke evropske multinacionalne kompanije vrše agresivnu kapmanju čime nastoje spriječiti radnike u SAD-u da učestvuju u organiziranju i pregovorima, čime se krše međunarodni standardi a često i američki zakoni” kaže se u izvještaju međunarodne NVO za ljudska prava.

Michael Sommer, Predsjednik njemačkog nacionalnog sindikalnog centra DGB, te MKS, rekao je “Više puta je traženo od Deutsche Telekoma na najvišem nivou da dovede T-Mobile USA na stepen vrijednosti u Njemačkoj, ali to se još treba raditi. treba primijeniti jednake globalne standarde industrijskih odnosa u svim zemljama kaso što se isti poštuju u Njemačkoj. Stgoa ćemo staviti akcenat na ovaj neprihvatljivi aspekt djelovanja ove kompanije u SAD-u.”

Prema Philip Jenningsu, Generalnom sekretaru UNI Global Union, koji predstavlja radnike u sindikatima telekoma širom svijeta, “Deutsche Telekom bi jednostavno mogao unaprijediti svoju međunarodnu reputaciju ako bi osigurao da se poštuju funademntalna ljudska prava svojih radnika. Mi ćemo nastaviti podsjećati kompaniju na ova pitanja, sve dok se ne počne ponašati odgovorno u svoim dijelovima svijeta. Deutsche Telekom bi trebao pristupiti gloablnom sporazumu koji garantira pravo na organiziranje i kolektivno pregovaranje svim svojim zaposlenim u svakoj zemlji.”

MKS predstavlja 176 milion radnika u 301 nacionalnoj organizaciji članici u 151 zemlji i teritoriji. Internet stranica: http://www.ituc-csi.org and http://www.youtube.com/ITUCCSI

Za više inforamcija, kontaktirajte MKS odjel za javnost na: +32 2 224 0204 or +32 476 621 018