Solidarnost sa Ukrajinom

MKS i EKS, zajedno sa svojim članicama iz Belgije, okupili su se ispred sjedišta Evropske unije u znak solidarnosti sa Ukrajinom, protestiraju protiv invazije i uništenja koje uzrokuje vojska Vladimira Putina, te pružaju riječi dobrodošlice za sve izbjeglice.

„Danas, mi i sindikati u mnogim dijelovima svijeta, pokazali smo našu solidarnost sa građanima Ukrajine i poslali smo jasnu poruku da su sve izbjeglice dobrodošle, bez obzira odakle dolazile,” obratila se danas okupljenima Sharan Burrow, MKS generalni sekretar.

„Ponavljamo našu potpunu osudu Putinovog rata i njegove mašinerije a ubijanje koja cilja civile i uzrokuje uništenje velikom dijelu zemlje.

„Zahvaljujemo se svim članovima sindikata i svima drugima koji su javno pokazali svoju solidarnost i donirali sredstva za humanitarnu pomoć građanima Ukrajine i onima koji su morali izbjeći iz svoje domovine.

„Sindikati u Ukrajini i susjednim zemljama rade nevjerovatan humanitarni posao i mi pozdravljamo napore svih koji su uključeni u taj rad. Također podržavamo one koji se nalaze unutar Rusije i koji su pokazali hrabrost da se suprotstave ratu, pri tome se izlažući velikom riziku,” dodala je Sharan Burrow.

EKS generalni sekretar, Luca Visentini također se obratio okupljenima: „Sindikati širom svijeta se zalažu za mir i demokratiju. Želimo da se ovaj strašni rat odmah okonča.

„Nije dovoljno vidjeti nekoliko lidera koji podignu slušalicu i zovu Putina. To je važno, ali mi želimo snažnije, ambicioznije diplomatske akcije kojima će se zahtijevati prekid vatre i početak istinskih pregovora za mira.

„Evropska unija nije učinila dovoljno. Mora se usprotiviti i njihov glas se mora čuti. Ne mogu samo razgovarati o evropskoj strategiji odbrane. Mi želimo da vidimo tu evropsku strategiju odbrane. Želimo da lideri preuzmu vodeću ulogu, da sjednu sa Putinom i zaustave rat.”

Lideri tri belgijske članice MKS-a i EKS-a obratili su se okupljenima zajedno sa predstavnicima Evropske federacije radnika u transportu, Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora i predstavnikom grupe civilnog društva „Promovirajmo Ukrajinu”. Audio poruke ukrajinskih članica MKS-a, FPU i KVPU su također objavljene tokom okupljanja.

Pritisnite ovdje za donaciju sredstava u MKS fond za humanitarnu pomoć Ukrajincima.

Preuzeto sa ITUC-CSI