Svjetski dan dostojanstvenog rada, Pridružite se kampanji Zaustavimo korporativnu pohlepu

Veliki broj Vas već ima planove za predstojeći Svjetski dan dostojanstvenog rada. Ali, jeste li već registrirali Vaš događaj? Ako biste samo odvojili nekoliko trenutaka da nam pošaljte elektronsku poruku na adresu wddw at ituc-csi.org sa imenom, datumom, mjestom održavanja događaja i opisom Vaših akcija.

Model globalnog lanca snabdijevanja, koji dominira svjetskom ekonomijom, potkopava dostojanstven rad svuda u svijetu i potiče eksploataciju i nejednakost. Ovaj model, gdje vlade ne uspijevaju da reguliraju ponašanje multinacionalnih kompanija izvan, a često i unutar svojih granica, znači:

-  milioni ljudi su zarobljeni u ropstvu i neformalnom radu koji proizvodi robe i usluge, uključujući i neke od najpoznatijih svjetskih brendova;
-  male plate i neredovna i nesigurna radna mjesta;
-  veliki broj smrtnih slučajeva i povreda na radu;
- potiskivanje fundamentalnih prava radnika na organiziranje i kolektivno pregovaranje;
-  uništenje životne okoline;
-  potkopavanje demokratije i osnovnih ljudskih prava;
-  nedostatak socijalne zaštite za ogromnu većinu radnih ljudi.

Sa 94% radnika u globalnom lancu snabdijevanja koji čine prikrivenu radnu snagu u cijelom svijetu, dok kompanije iznajmljuju radnu snagu i dogovoraju poslovne aranžmane a da pri tome ne preuzimaju nikakvu odgovornost i ne poštuju principe detaljne analize, trenutni model lanca snabdijevanja je iznevjerio ljude i zajednice u svim dijelovima svijeta. Kada kompanije poput Samsunga mogu dominirati među velikim globalnim igračima tako što postupaju sa radnom snagom kao da se radi o proizvodnim jedinicama a ne ljudima, onda se model lanca snabdijevanja mora promijeniti u temelju. Kada kompanija poput Apple-a može odbiti da plati pravedan udio poreza, vlade ne mogu osigurati osnovne usluge od kojih zavise ljudi.

MKS, još od 2008. godine, organizira Svjetski dan dostojanstvenog rada (SDDR) 7 oktobra. To je dan za mobiliziranje širom svijeta: jedan dan kada svi sindikati svijeta ustanu u odbranu dostojanstvenog rada. Dostojanstven rad mora biti u centru akcija vlada kojima će se obnoviti ekonomski rast i izgraditi nova globalna ekonomija koja će staviti ljude na prvo mjesto.

Ni jedna akcija nije dovoljno velika ili tako mala za Svjetski dan dostojanstvenog rada: bez obzira da li se radio o okruglom stolu, velikim demonstracijama, protestnom pismu, jednoj brzoj akciji ili nečemu potpuno drugačijem.

Ovogodišnja globalna tema je Zaustavimo korporativnu pohlepu. Pozivamo Vas da povežete Vaše akcije sa ovom temom, te da pomognete u jačanju momentuma za ekonomske transformacije koje su tako očajno potrebne današnjem svijetu.

Kažite nam koji su Vam planovi za Svjetski dan dostojanstvenog rada. Slijedi šta treba uraditi:

-  Registrirajte Vaš događaj:
Od ključne je važnosti za MKS da registrirate Vaš događaj tako što ćete poslati elektronsku poruku na adresu wddw at ituc-csi.org. Molimo Vas da navedete naziv Vašeg događaja, datum, mjesto održavanja (država/grad) i opis događaja. Mi ćemo na našoj internet stranici objaviti sve inforamcije prikupljene iz cijelog svijeta.

-  Koristitie logo:
Pozivamo Vas da 7. oktobra koristite logo “Zaustavimo korporativnu pohlepu” za Vaš događaj. Molimo Vas da ga prezumete ovdje: engleski, njemački, španski, francuski.

-  Koristite naše glavne riječi:
Prilikom najave Vaših događaja putem društvenih medija, koristite glavne riječi #WDDW (#SDDR) i #EndCorporateGreed (#ZaustaviteKorporativnuPohlepu)

-  Obavijestite nas:
Isto je tako važno da obavijestite MKS o Vašim aktivnostima, u što je moguće kraćem roku nakon završetka događaja (po mogućnosti istoga dana), sa detaljima o tome šta se dešavalo, uz fotografije, poveznice na video zapise i svaki drugi materijal koji ste koristili tokom Vaših kampanja. Ove inforamcije možete poslati na adresu: wddw at ituc-csi.org.

S poštovanjem,

Generalni sekretar