Turska: Otpušteno dodatnih 10.000 državnih sužbenika

Vlada turskog predsjednika Erdogana je nedavno otpustila dodatnih 10.131 svojih službenika, što predstavlja više od 100.000 otpuštenih ili suspendiranih službenika nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. jula.

Otpuštanja u 35 različitih vladinih ministarstava i agencija su uglavnom bila u sektorima zdravstva, obrazovanja i pravosuđa. Nova zapošljavanja bi mogla biti subjektivna, bez objektivnih kriterija, u obrazovnim institucijama gdje je do sada bio najveći broj otpuštenih. Otpuštenima je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru.

Otpuštanja se vežu za najavu dvije dodatne uredbe o djelovanju u vandrednim okolnostima, koje je usvojilo Vijeće ministara nakon pokušaja udara. Do sada je usvojeno deset uredbi, od kojih mnoge imaju stalne posljedice na politiku, ekonomiju i društvo u zemlji.

Vlasti su blokirale internet stranice na društvenim medijima i VPN internet veze, te su protekle sedmice lišile slobode 11 pripadnika opozicione HDP stranke, nakon što je u maju ove godine ukinut imunitet za više od 130 demokratski izabranih zastupnika u parlamentu. Stranka HDP je najavila obustavu rada parlamenta. Vlasti su zatvorile novih petnaest medijskih kuća, a trenutno je gotovo 100 novinara u zatvorima.

Sharan Burrow, generalni sekretar MKS-a je izjavila: “Demokratija postaje potpuni privid u Turskoj, jer vlada napada osnovne slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, te čak hapsi aktivne zastupnike u parlamentu. Predsjednik Erdogan ponovno koristi sramne akcije onih koji nisu silom uspjeli doći na vlast kao izgovor za ukidanje elementarnih temelja demokratije. MKS je ranije upozoravo na rizike da bi Turska mogla krenuti putem diktature, dok će se obični radnici kažnjavati samo zbog svoje etničke pripadnosti, ili političkih pogleda.”

Na vandrednom sastanku EKS Izvršnog odbora na kom se govorilo da je Jean-Claude Juncker, predsjendik Komisije izuzetno zabrinut, generalni sekretar EKS a Luca Visentini je rekao: “Turska mora poštovati demokratske vrijednosti i sindikalne slobode, što je uređeno u Konvencijama MOR-a i međunarodnim i evropskim poveljama, te mora poštovati vladavinu prava. Mi osuđujemo pokušaj udara, ali ne možemo prihvatiti uništavanje života stotina hiljada radnika i njihovih porodica, u većini slučajeva bez ikakvog dokaza.”

Za više informacija, molimo Vas da kontaktirate MKS Odjel za odnose sa javnosti na telefon +32 2 224 02 10 ili press at ituc-csi.org