Zaštita radničkih prava kao ljudskih prava

Izjava PERV Komiteta mladih u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

‘Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova’ – ove riječi pripadaju Eleanor Roosevelt, koja je dala veliki doprinos stvaranju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Na Međunarodni dan ljudskih prava želimo se podsjetiti na važne principe Univerzalne deklaracije. Takođe želimo pričati o našem predivnom snu: svijet u kom vlada dostojanstven rad, jednakost, socijalna pravda, mir i održivost čovjekove okoline. Ovaj san je veoma važan za našu generaciju. Da bismo ga ostvarili, moramo prevazići izazove.
Moderni svijet se brzo mijenja, a ekonomija postaje sve više globalna. Stabilan razvoj novih tehnologija snažno utiče na naš svakodnevni život. Na žalost, praktična primjena ljudskih prava zaostaje. Bez obzira na sve ovo, mi smo i dalje posvećeni, na globalnom nivou, glavnim principima iz Univerzalne deklaracije.
Ovakva situacija ima naročito drastičan uticaj na mlade. S jedne strane digitalizacija unosi pozitivne promjene u njihove živote. A s druge strane, mladi se moraju suočiti sa sljedećim izazovima: nezaposlenost zbog automatizacije radnih mjesta, nestabilno zapošljavanje, te nestandardni radni odnosi. Mladi mogu imati moderne uređaje, ali i dalje biti siromašni i na udaru nejednakosti. Vidimo kako se brzo razvija ekonomski model globalnog lanca snabdijevanja, ali on potkopava dostojanstven rad. Uzrokuje iskorištavanje mladih radnika, kršenje njihovih prava na organiziranje sindikata, a u isto vrijeme bogate čini još bogatijim.
Kršenje ljudskih prava i porast nejednakosti, trka kompanija za novcem predstavljaju prijetnju našem svijetu. U revolucionarnom Izvještaju UN-a o slobodi udruživanja, podvučeno je da su radnička prava ljudska prava. PERV Komitet mladih naglašava potrebu zaštite ljudskih prava kako bi se osigurala bolja budućnost i spasila naša Planeta. U ovom kontekstu insistiramo da su radnička prava takođe ljudska prava.

Vjerujemo da zajedno možemo ostvariti naš san o bolje svijetu.