ITUC logo Pan-European Regional Council Pan European Regional Council
Youth

Zaštita radničkih prava kao ljudskih prava

12 December 2016: Izjava PERV Komiteta mladih u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra.

‘Budućnost pripada onima koji vjeruju u ljepotu svojih snova’ – ove riječi pripadaju Eleanor Roosevelt, koja je dala veliki doprinos stvaranju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Na Međunarodni dan ljudskih prava želimo se podsjetiti na važne principe Univerzalne deklaracije. Takođe želimo pričati o našem predivnom snu: svijet u kom vlada dostojanstven rad, jednakost, socijalna pravda, mir i održivost čovjekove okoline. Ovaj san je veoma važan za našu generaciju. Da bismo ga ostvarili, moramo prevazići izazove.
Moderni svijet se brzo mijenja, a ekonomija postaje sve više globalna. Stabilan razvoj novih tehnologija snažno utiče na naš svakodnevni život. Na žalost, praktična primjena ljudskih prava zaostaje. Bez obzira na sve ovo, mi smo i dalje posvećeni, na globalnom nivou, glavnim principima iz Univerzalne deklaracije.
Ovakva situacija ima naročito drastičan uticaj na mlade. S jedne strane digitalizacija unosi pozitivne promjene u njihove živote. A s druge strane, mladi se moraju suočiti sa sljedećim izazovima: nezaposlenost zbog automatizacije radnih mjesta, nestabilno zapošljavanje, te nestandardni radni odnosi. Mladi mogu imati moderne uređaje, ali i dalje biti siromašni i na udaru nejednakosti. Vidimo kako se brzo razvija ekonomski model globalnog lanca snabdijevanja, ali on potkopava dostojanstven rad. Uzrokuje iskorištavanje mladih radnika, kršenje njihovih prava na organiziranje sindikata, a u isto vrijeme bogate čini još bogatijim.
Kršenje ljudskih prava i porast nejednakosti, trka kompanija za novcem predstavljaju prijetnju našem svijetu. U revolucionarnom Izvještaju UN-a o slobodi udruživanja, podvučeno je da su radnička prava ljudska prava. PERV Komitet mladih naglašava potrebu zaštite ljudskih prava kako bi se osigurala bolja budućnost i spasila naša Planeta. U ovom kontekstu insistiramo da su radnička prava takođe ljudska prava.

Vjerujemo da zajedno možemo ostvariti naš san o bolje svijetu.

this article has been tagged

Europe , Youth policy , International Labour Standards , Decent Work , HTUR , Youth , Labour Relations & Social Dialogue
ituc logo
The ITUC represents 207 million workers in 163 countries and territories and has 331 national affiliates.
connect with us
connect with us Facebook Youtube Twitter RSS Email