MKS pozdravlja izbor Gilberta Houngboa za šefa MOR-a


MKS pozdravlja izbor Gilberta Houngboa kao kandidata za sljedećeg generalnog direktora Međunarodne organizacije rada (MOR).

Od pet kandidata, Upravno tijelo MOR-a, kojeg sačinjavaju predstavnici vlada, poslodavaca i radnika, izabralo je gosp. Houngboa.

Generalni sekretar Sharan Burrow je izjavio: “Izbor Gilberta Houngboa, čiju je kandidaturu MKS podržao, dovodi čovjeka koji jasno pokazuje svoju posvećenost MOR-u, s njegovim tripartitnim mandatom i strukturom, kao i njegovoj vitalnoj ulozi u uspostavi standarda za svijet rada i promoviranje dostojanstvenog rada za sve.

“Gilbert je na najvišem nivou služio kao premijer Togoa, kao predsjednik Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede te kao zamjenik generalnog direktora MOR-a.

“Također je zadovoljstvo znati da će na čelu MOR-a, po prvi put u njegovoj historiji, biti jedan Afrikanac. Radujemo se radu s njim jer MOR igra glavnu ulogu u međunarodnom sistemu u vrijeme kada su od životne važnosti pitanja kao što je osiguranje mira, stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, prelazak na ekonomiju sa nultom emisijom ugljika, kao i korištenje tehnologije za dobro svih.”

Gosp. Houngbo će stupiti na dužnost 1. oktobra kada ističe mandat Guyu Ryderu, trenutnom generalnom direktoru MOR-a i bivšem generalnom sekretaru MKS-a.

ITUC welcomes election of Gilbert Houngbo as ILO head
Foto: ILO