Mreža mladih iz sindikata JIE za komunikacije i kampanje

Sastanak PERV Mreže mladih iz sindikata Jugoistočne Evrope za komunikacije i kampanje, održan je 1-2.12.2016. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Među učesnicima su bili predstavnici iz sindikata BSPSH i KSSH- Albanija, KSBiH/SSSBiH i SSRS- Bosna i Hercegovina, USSCG i SSCG- Crna Gora, SSSH- Hrvatska, KSS- Makedonija i UGS Nezavisnost- Srbija. Sastanak je održan uz finansijsku pomoć Međunarodne organizacije rada (MOR) i švedskih sindikata „Union to Union“.
Sastanku su prisustvovali i učesnicima se obratili i Nacionalna koordinatorka MOR-a za BiH, Lejla Tanović i Predsjednik KSBiH / SSSBiH, Ismet Bajramović, kao i Koordinatorica ITUC/ PERC Ureda za JIE, Enisa Salimović.
Članovi Mreže za komunikacije i kampanje iz sindikata , koji su učestvovali na sastanku, prezentirali su sadašnje stanje interne i ekterne komunikacije svojih organizacija, kao i dosadašnja iskustva u vođenju kampanja sindikata, prepoznajući dobre strane dosadašnje prakse, ali i određene slabosti. Već su stekli određena znanja i vještine iz ove oblasti, zbog kojih je veoma značajna regionalna saradnja osoba zaduženih za komunikacije i kapanje. Učesnici skupa su takođe prezentirali strategije svojih sindikata u vezi sa unapređenjem informisanja i poboljšanja kako interne, tako i eksterne komunikacije.

Značajan doprinos kvalitetu sastanka dali su kolege David Norton iz Međunarodne Konfederacije Sindikata ( MKS ) - Odjel za komunikacije/ kampanje iz Brisela, kao i Julian Scola , Rukovodilac Odjela za komunikacije Evropske Konfederacije Sindikata ( EKS) iz Brisela. Predstavili su rad svojih organizacija o pitanjima komunikacija i kampanja, podijelili svoja iskustva o informisanju u okviru MKS-a i EKS-a. U svojim prezentacija istakli su primjere upotrebe interneta za kampanje koje vode . Učesnicima su poručili da koriste sva znanja i vještine, dobre prakse i iskustva za unaprijeđenje rada na informisanju, koristeći najsavremenije tehnološke mogućnosti komunikacije, kao što su društveni mediji, koji nude velike mogućnosti.

Nakon dvodnevnog sastanka učesnici su istakli značaj saradnje na Regionalnom nivou kao i iskustva koja su im prezentuirale kolege. Mišljenja su da bi bio koristan nastavak rada Mreže u okviru regionalne saradnje, razmjena pozitivnih i negativnih iskustava i novih praksi u koristenju savremenih tehnologija.

MKS PERV Ured za Jugoistočnu Evropu