PERV Ljetna škola pod nazivom “Izgradnja snage radnika na radnom mjestu, zajednica i procesi politika”

5. PERV Ljetna škola pod nazivom “Izgradnja snage radnika na radnom mjestu, zajednica i procesi politika” održana je u Briselu, 18-19. septembra 2013. godine. Ovaj forum tadicionalno okuplja sindikalne lidere i zvaničnike iz cijele Evrope, koji razgovaraju o izazovima evropskog sindikalnog pokreta i daju svoje ideje o pripremi sindikalnih akcija.

Tokom prve sesije “Radni odnosi u izmijenjenom svijetu. Kakvi su pogledi sindikata?” uvodničar Pr. Richard Freeman sa Univerziteta na Harvardu naglasio je kako se opet mijenja okruženje u kom se nalaze sindikati danas – ekonomske nesigurnosti i nejednakosti, te razvoj novih radnih odnosa, te postavio pitanje da li su sindikati vidljiva snaga u postojećem svijetu ili zaostaju, te da li kolektivni pregovori mogu donijeti ili novi pristupi ljudskog aktivizma – uključujući društvene medije – mogu dovesti do promjena povezivanjem ljudi oko pravog cilja.
Ekonomsku situaciju u Evropskoj uniji je predstavio Martine Myatt iz ETUI-a, dok je Anton Leppik iz MKS-PERV govorio o EU partnerstvu sa zemljama Istočne Evrope i sindikalnoj ocjeni vezanih aktivnosti i perspektiva.
Druga sesija “Promjene u prirodi rada, tržištu rada i interesima” usmjerila se na trendove na tržištu rada i rastu netipičnog zapošljavanja u Evropi. Dok su se Agnieszka Piasna iz ETUI-a i Olga Kulaeva iz MOR-a usmjerile na Evropsku uniju i nove nezavisne države, svaka po jednu temu, Grigor Gradev je govorio o izazovima sive ekonomije u društvima, nakon što su političke elite uspostavile “nova pravila igre”, ugrađene u mreže korupcije i nepotizma. Predsjedavajući Radničke grupe Luc Cortebeek je upoznao učesnike sa radom MOR Evropskog regionalnog sastanka i situaciji u kojoj poslodavci preispituju cjelokupno tkivo MOR-a, kao takvog i njegove mehanizme kontrole.
Uvodničar treće sesije “Izgradnja snage na radnom mjestu – organiziranje sindikata” Jeremy Waddington govorio je o rezultatima istraživanja o motivaciji sindikata i odnosima između predstavnika radnika i sindikata na nivou preduzeća. Chavdar Hristov iz bugarskog sindikata KNSB je govorio o kampanji za organiziranje radnika uz pomoć EU direktive o informiranju i konsultacijama. Natalya Levitskaya, podpredsjednica ukrajinskog sindikata KVPU i PERV Komiteta žena govorila je o projektu Odluke za život kojim se organiziraju iskustva iz Ukrajine i regiona, a Igor Kovalchuk je predstavio uspjehe KTR sindikata u organiziranju zelenih preduzeća u Rusiji. Kacper Stakhowski iz poljskog sindikata Solidarnosc detaljno je objasnio organizacioni pristup njegove organizacije, organizaciona iskustva sa Kauphland-om i Liedle-om.
Tokom posljednje sesije “Sindikati, zajednica i izgradnja političke snage” Sharan Burrow, generalni sekretar MKS je govorila da Generalno vijeće MKS-a očekuje debate na narednom Svjetskom kongresu i ambicijama za izgradnju snage radnika. Takođe je pozvala sve da se pridruže i promoviraju MKS Katar kampanju koja je pozvala FIFA-u da ponovi glasanje na temu zemlje koja će biti domaćin Svjetskog kupa 2022. godine. Službenik za vezu MKS-a Gemma Swart je predstavila globalnu sliku i organizacione inicijative MKS-a, dok je Plamen Dimitrov iz KNSB predstavio zapažene građanske proteste u Bugarskoj, što je pokret koji se izgradio u svega nekoliko sati kako bi oborio dvije vlade tokom 2013. godine. Uigar Ozesmi iz www.change.org predstavio je platforme za mobilizaciju u elektronskim medijima.
Ljetnu školu su finansijski podržali ILO-ACTRAV i Sekretarijat LO-TCO.

Gemma Swart
Martin Myant
Kacper Stahowski
Richard Freeman ETUI conference
Tchavdar Christov
Natalya Levitskaya
Richard Freeman for PERC
Jeremy Waddington