PERV MOR sastanak sindikalnih ekonomskih stručnjaka za sindikate sa Zapadnog Balkana, iz Ukrajine, Moldavije i Gruzije

Zajednička aktivnost je organizirana u saradnji MOR – Ureda u Budimpešti i MKS / PERV Ureda za JIE dana 8-9. juna 2023. u Beogradu, Srbija.

Teme sastanka su bile: Stanje tržišta rada nakon početka nedavne pandemije i rata; Za skoro pridruživanje EU, i šta to znači; Globalna dejstva rata i kriza troškova života: novi skokovi kamatnih stopa; Pobjednici i gubitnici politika; Dugoročno dejstvo Covid 19 na ekonomije; Koje su pouke za sindikate? Utjecaj krize na zapošljavanje i ekonomije; MOR: Stanje globalnog zapošljavanje i društvena predviđanja, Sindikalne strategije: Utvrđivanje zajedničkih prioriteta i naredni koraci u oblasti ekonomskih politika (plate, socijalna zaštita, fiskalne politike, itd.)

Sindikati iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Moldavije su predstavili informacije i podatke o stanju u svojim državama. Generlano, države Zapadnog Balkana nisu se suočile sa velikim promjenama u smislu zapošljavanja i u odnosu na pandemiju, jer su vlade svih ovih država usvojile određene programe i mjere s ciljem ublažavanja krize. Ali, rad u Ukrajini je već uzrokovao ogromnu krizu, i svi stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog nastavka rata, kao i strah u vezi nekih mogućih novih kriza.

Predstavnici i stručnjaci MOR-a i MKS/PERV-a su dali svoj profesionalni doprinos na seminaru: Gocha Aleksandria, MOR/ACTRAV viši specijalista za radničke aktivnosti za Srednju i Istočnu Evropu; Michael Watt, MOR/ACTRAV ekonomista; Daniel Kostzer, MKS, glavni ekonomista, i prof. Bruno Sergi, ETUI stručnjak.

Na sastanku se obratilo rukovodstvo nacionalnih članica iz Srbije, UGT Nezavisnost i SSSS, te direktor MOR Ureda u Beogradu.

Radni jezici su bili engleski i BCHS. Power-point prezentacije su priložene uz ovaj izvještaj.

MKS / PERV Ured za JIE

Daniel Kostzer ITUC
Bruno Sergi ETUI 1
Bruno Sergi ETUI